•         

    ELT

    8:00-8:45

    Extended Learning Time (Small Need Based ELAR and Math Groups) – 45 minutes

     

    SPECIALS

     

    8:45-9:45

     

     

     

    Specials

     

    WRITING AND GRAMMAR

     

    45 Minutes

    9:45-10: 30

    Calkins Writer’s Workshop – Bends and Modeling of Concepts: 15 min

    Grammar Lesson Concepts and Practice or Progress Assess. (technology/independent work/usage) 10 minutes

    *Grammar lessons will be interjected when Calkins Lesson Bends are shorter (alternating weeks)

     

    Writer’s Workshop Calkins: Independent Writing 20 minutes

     

    READING

     

    10:30-11:00

    Phonics  - 15 Minutes                                                                               

    Independent Activity 15 Minutes

     

    LUNCH

     

     

    11:00-11:30

     

    BRAIN BREAK

    11:30-11:45

    Recess

     

    READING

     

    11:45-12:45

     

     

     

     

    Cognitive Strategies  Mini-Lesson 15-20 minutes

    Read Aloud or Shared Reading Activity and Class Created Anchor Chart

    Guided Reading 2-3 Groups

    Reading Workshop and Intermittent testing (Fluency Phrases/DRA) 30 Minutes

    Reading with Strategy and Response

    Spiral/Centered Activity/Share

     

     

    MATH

     

    12:45-1:00

     

    Math  Critical Thinking: Journal and Problem of the Day – 15 Minutes

    MATH

    1:00-1:15

    Math Spiral – Review of previous day’s work and question/answer period – 15 Minutes

    MATH

    1:15-2:00

    Math Mini-Lesson – Modeling of concept being introduced/technology piece – 30 Minutes

    Math Applications Whole group and independent hands on practice of concepts (Manipulatives/Small Groups)

    MATH

     

    90 TOTAL MATH MINS

    2:00-2:15

    Fact Families/Small Group/RTI – 15 Minutes

     

    SCIENCE

    2:15-2:45

    Science – 30 Minutes

    SOCIAL STUDIES

    2:45-3:25

    Social Studies 40 minutes